Excursii in Islanda cu plecare din Bucuresti
Fie ca doriti sa admirati spectacolul inedit al Aurorei Boreale, sa va relaxati intr-un spa geotermal precum Blue Lagoon sau sa explorati peisajele vulcanice dramatice si cascadele maiestuoase, la noi veti gasi diverse oferte de circuite turistice in Islanda. Cu grupuri organizate si ghizi experimentati care cunosc cele mai spectaculoase atractii, dar si secretele bine pastrate ale "Tarii de Gheata si Foc", calatoria dvs. in Islanda va fi o experienta memorabila.
Informatii generale despre destinatie

Capitala: Reykjavik
Limba oficiala: islandeza
Moneda: Coroana islandeza
Fus orar: UTC
Prefix telefonic: 354
Populatie: 364.260 locuitori (estimare 2019)
Suprafata: 103,001 km²
Ziua nationala: 17 iunie (ziua la care a fost proclamata republica)
Ce trebuie sa stiti despre Islanda inainte de achizitionarea unei excursii. Ghid extins pentru cumparatori
1. Cand sa vizitati Islanda - alegerea sezonului perfect
Desi multi turisti prefera vara islandeza (iunie-august) pentru temperaturile blande si zilele ce par nesfarsite, adevaratele comori ale insulei pot fi descoperite in orice anotimp. Primavara (aprilie-mai) ofera un spectacol unic, cand zapada se topeste treptat, dezvaluind campii de un verde intens si cascade revigorante, iar preturile sunt considerabil mai mici fata de sezonul estival. Toamna islandeza (septembrie-octombrie) va ofera sansa de a admira Aurora Boreala fara a infrunta temperaturile extreme ale iernii, fiind unul din secretele bine pastrate al localnicilor. Cu toate ca iarna (noiembrie-martie) aduce zile scurte, aceasta este perioada cand puteti explora incredibilele pesteri de gheata din Vatnajökull, care se formeaza exclusiv in sezonul rece si dispar complet vara.
2. Fenomenul "Soarelui de Miez de Noapte" versus "Iarna Intunecata"
In perioada 21 iunie - 30 iulie, Islanda experimenteaza fenomenul unic al "Soarelui de Miez de Noapte", cand soarele nu apune complet, oferindu-va posibilitatea de a explora si fotografia atractii turistice la miezul noptii, intr-o lumina aurie magica. Localnicii profita de aceste zile prelungite organizand festivaluri nocturne si partide de golf la ore imposibile pentru alte tari. In schimb, in decembrie si ianuarie, insula are parte de doar 4-5 ore de lumina zilnic, iar in nordul extrem al tarii, soarele nu rasare deloc timp de cateva saptamani - un fenomen numit "Polar Night". Acest contrast extrem intre anotimpuri influenteaza profund cultura islandeza, de la obiceiurile de somn pana la arhitectura care valorifica la maxim lumina naturala.
3. "Pachetul islandez" - echipamentul esential pentru orice sezon
Chiar si in mijlocul verii, vremea din Islanda poate schimba rapid, trecand de la soare stralucitor la ploaie si vant puternic in doar cateva minute. Layering-ul este cheia confortului dvs vestimentar - incepeti cu un strat de baza din materiale sintetice sau lana merino (evitati bumbacul care retine umezeala), adaugati un strat intermediar izolator si completati cu o jacheta impermeabila si rezistenta la vant. Nu uitati de un costum de baie pentru lagunele termale, ochelari de soare rezistenti (necesari atat vara pentru reflectia puternica a soarelui pe ghetari, cat si iarna pentru a proteja ochii de vantul taios) si incaltaminte impermeabila cu talpa aderenta. Un accesoriu apreciat de majoritatea turistilor dupa prima zi de excursii sunt betele telescopice de drumetie, extrem de utile pe terenul vulcanic instabil.
4. Excursia spre Laguna Jökulsárlón - bijuteria glaciara a Islandei
Situata in partea de sud-est a insulei, Laguna Jökulsárlón reprezinta una dintre cele mai spectaculoase atractii naturale din Islanda, unde blocuri masive de gheata albastra plutesc maiestuos spre ocean. Daca excursia este programata la rasarit sau apus, lumina scazuta transforma ghetarii in cristale translucide cu nuante de albastru intens si turcoaz. Focile care se odihnesc pe blocurile de gheata adauga un element de surpriza wildlife-ului local. Un secret mai putin cunoscut este plaja "Diamond Beach", aflata vizavi de laguna si considerata de National Geographic printre primele zece locatii pentru fotografie din lume. Aici bucatile de gheata esuate pe nisipul negru vulcanic creeaza un contrast de neegalat,
5. Cascadele emblematice si secretele lor ascunse
Cascadele islandeze, precum Gullfoss, Seljalandsfoss si Skógafoss, sunt incluse in majoritatea tururilor, insa putini stiu ca acestea ascund secrete accesibile doar celor curiosi. La Seljalandsfoss, majoritatea turistilor se multumesc sa admire cascada din fata, insa daca sunteti echipati corespunzator, puteti urma poteca din spatele perdelei de apa pentru o perspectiva unica, mai ales la apus. La cativa kilometri de celebra Skógafoss se afla "Cascada Ascunsa" Kvernufoss, la care se ajunge printr-un canion ingust si care ofera o experienta similara, dar fara aglomeratia turistica. Una dintre cele mai fotografiate cascade, Kirkjufellsfoss, apare pe multe carti postale alaturi de muntele conic Kirkjufell, insa pentru cea mai buna imagine, trebuie sa va pozitionati in partea opusa turistilor, pe malul estic al raului, de unde veti captura reflexia perfecta a muntelui in apa.
6. Cand si cum sa observi Aurora Boreala
Aurora Boreala sau "Luminile Nordului" reprezinta un spectacol celest fabulos, vizibil in Islanda din septembrie pana in aprilie, cu varful de vizibilitate in jurul echinoctiilor (septembrie si martie). Pentru sanse maxime de observare, puteti sa cautati zone cu poluare luminoasa minima si sa verificait indicele KP (care masoara activitatea geomagnetica) utilizand aplicatii precum "Aurora Forecast" sau website-ul local vedur.is. Contrar parerii foarte raspandite, frigul extrem nu este un indicator al aparitiei aurorelor, ci activitatea solara este factorul determinant. Fotografierea acestui fenomen necesita pregatire speciala - un trepied stabil, un obiectiv cu deschidere mare (cel putin f/2.8) si setari manuale (ISO 1600-3200, expunere 15-30 secunde). Localnicii recomanda sa va pozitionati langa o suprafata de apa pentru a captura reflectia luminilor, dubland astfel spectacolul vizual.
7. Secretele lagune albastre si alternative mai putin cunoscute
Blue Lagoon este, fara indoiala, cea mai faimoasa atractie geotermala din Islanda, insa putini stiu ca apa din laguna este un produs secundar al centralei geotermale Svartsengi din apropiere. O varianta autentica si mai putin aglomerata este Secret Lagoon din Flúðir, cea mai veche piscina din Islanda (construita in 1891), sau Mývatn Nature Baths din nord, care ofera privelisti spectaculoase asupra peisajului selenar din jur. O alternativa complet gratuita si salbatica este Hot River din Reykjadalur, la care se poate ajunge dupa o drumetie de o ora prin peisaje de poveste si unde va puteti scalda intr-un rau natural cu temperaturi ce variaza de la caldut la fierbinte pe masura ce urcati in amonte. Localnicii prefera lagunele Vök Baths de langa Egilsstaðir, unde platformele plutitoare de lemn permit scufundarea direct in apele lacului Urriðavatn.
8. Geysirul si campurile geotermale - fenomene unice si precautii esentiale
Zona geotermala Geysir, care a dat numele de "gheizer" acestui fenomen in toate limbile, este un punct obligatoriu in orice itinerariu. Desi vechiul Geysir erupe rar in prezent, vecinul sau Strokkur ofera un spectacol la fiecare 5-10 minute, aruncand o coloana de apa fierbinte ce atinge peste 20 metri inaltime. Pentru cea mai buna fotografie, pozitionati-va in partea nord-vestica a ghezerului, de unde puteti imortaliza momentul formarii "bulei albastre" transparente, cu o secunda inainte de eruptie. Respectati intotdeauna potecile marcate in zonele geotermale, deoarece crusta terestra poate fi extrem de subtire, ascunzand apa clocotita si noroi acid. Un fenomen mai putin cunoscut este "painea de gheizer" - un tip traditional de paine dulce coapta prin ingropare in sol timp de 24 de ore, folosind exclusiv caldura geotermala. Puteti degusta aceasta paine la cafeneaua din zona.
9. Mancarea islandeza - intre traditie si curiozitati culinare
Bucataria islandeza, desi mai putin cunoscuta decat peisajele tarii, ofera experiente gustative memorabile. Incearcati neaparat "Plokkfiskur" - un fel de mancare traditional constand din peste alb amestecat cu cartofi si sosuri cremoase, sau "Kjötsúpa" - o supa consistenta de miel cu legume, perfecta dupa o zi rece de explorare. Pentru cei curajosi, "Hákarl" (rechin fermentat) reprezinta o provocare culinara autentica, servita traditional cu "Brennivín", cartofi si chimen, numit si "Black Death". O delicatesa locala mai putin controversata este "Skyr", un produs lactat cu consistenta iaurtului, dar in esenta un tip de branza moale, cu o istorie de peste 1000 de ani in cultura islandeza, consumat frecvent cu fructe de padure si miere. Regula nescrisa a meselor in Islanda: comandati intotdeauna peste prins in aceeasi zi - de la cod pana la somon arctic, prospetimea face diferenta.
10. Aventura in interiorul unui ghetar - o experienta unica in lume
Islanda este unul dintre putinele locuri din lume unde puteti explora in siguranta interiorul unui ghetar adevarat. Excursiile ghidate in tunelurile naturale din Vatnajökull (cel mai mare ghetar din Europa) sunt disponibile exclusiv intre noiembrie si martie, cand temperaturile scazute stabilizeaza structurile de gheata. Aceste caverne albastre translucide se formeaza atunci cand apa de topire isi croieste drum prin ghetar, creand formatiuni care par desprinse din alta lume. Pentru fotografi, lumina naturala filtrata prin gheata densa creeaza o nuanta de albastru imposibil de reprodus artificial, mai intensa dimineata ori dupa-amiaza cand lumina laterala patrunde indirect.
11. Sistemul monetar si costurile - planificare inteligenta pentru o destinatie scumpa
Islanda foloseste coroana islandeza (ISK) si, spre deosebire de alte destinatii turistice, chiar si cele mai izolate localitati accepta plata cu cardul, facand practic inutil schimbul in moneda locala. Un aspect mai putin cunoscut este pretul ridicat al alcoolului in magazinele Vínbúðin (monopolul de stat), motiv pentru care localnicii recomanda utilizarea sistemului duty-free de la aeroport la sosire. Pentru a economisi substantial, aprovizionati-va cu alimente de la supermarketurile Bónus (recunoscute dupa logo-ul cu porcul roz), unde preturile sunt cu pana la 30- 50% mai mici decat in magazinele de tip convinence store 10-11. Un truc local pentru apa: Islanda are una dintre cele mai pure ape potabile din lume, asa ca evitati sa cumparati apa imbuteliata si reumpleti-va sticla de la orice robinet, economisind astfel bani si plastic.
12. Cultura islandeza si superstitiile locale despre „Hidden People"
Cu o populatie de doar 364.000 locuitori si o istorie izolata, Islanda a dezvoltat o cultura unica in care vechile credinte se impletesc cu modernitatea. Un sondaj arata ca aproape 54% dintre islandezi nu exclud existenta "Huldufólk" (Oamenii Ascunsi) - creaturi folclorice asemanatoare elfilor care ar locui in formatiunile de lava. Aceasta credinta influenteaza chiar si proiectele moderne de infrastructura, unele fiind modificate pentru a a ocoli zonele considerate locuinte ale elfilor. Pentru o incursiune autentica in cultura locala, daca timpul permite, vizitati o piscina termala publica (nu cele turistice), unde islandezii de toate varstele socializeaza zilnic intr-un ritual numit "hottubbing", discutand de la politica la fotbal in apa fierbinte. Participati la un "Kvöldvaka" traditional (serata de povestiri) organizata in multe pensiuni rurale, unde veti auzi legende vikinge si povesti despre "Jólasveinar" (cei 13 spiridusi de Craciun islandezi) care, spre deosebire de Mos Craciun, pot fi destul de rautaciosi.
13. Transportul si deplasarea in peisajul islandez
Drumul circular Route 1 (Ring Road) inconjoara insula si conecteaza majoritatea atractiilor principale, dar cei dornici de experiente autentice se pot aventura pe drumurile secundare marcate cu "F" (fjall), accesibile doar vehiculelor 4x4 si inchise complet iarna. Un aspect vital, adesea ignorat de turisti, este verificarea site-ului road.is inainte de orice deplasare, deoarece conditiile meteo extreme pot duce la inchiderea drumurilor in cateva minute. In loc sa va bazati exclusiv pe Google Maps, descarcati aplicatia locala "Veður" care ofera prognoze meteo mult mai precise pentru microclimatul islandez. Cand traversati poduri cu o singura banda (frecvente in estul salbatic), regula nescrisa este ca vehiculul mai aproape de pod are prioritate. Pentru entuziastii naturii, serviciul de transport "Strætó" ofera un abonament saptamanal care conecteaza unele parcuri nationale si zonele de drumetii populare,
14. Fauna islandeza - cand si unde sa vezi cele mai impresionante animale
Desi Islanda nu are mamifere terestre native mari (cu exceptia vulpii arctice), apele si cerul insulei abunda in viata salbatica spectaculoasa. Pentru observarea balenelor, pe langa tururile aglomerate din Reykjavik, exista alternativa Húsavík, autoproclamat "capitala europeana a observarii balenelor", unde rata de observare este de 95-98% in perioada mai-septembrie. Putini turisti stiu ca Islanda gazduieste cea mai mare colonie de papagali de mare (puffini) din lume - peste 10 milioane de exemplare - vizibili cel mai bine in Rezervatia Naturala Látrabjarg, intre lunile iunie si august. Un fenomen emotionant este "Puffin Patrol" din Insulele Vestmannaeyjar, cand localnicii ajuta puii de papagal de mare rataciti din cauza luminilor artificiale sa gaseasca drumul spre ocean. Pentru observarea focilor, vizitati peninsula Vatnsnes, unde colonii intregi se odihnesc pe plajele stancoase, sau fiordurile estice pentru rara ocazie de a vedea reni salbatici, adaptati perfect peisajului montan.
15. Eticheta si cutume locale - cum sa te comporti ca un islandez
Islandezii sunt cunoscuti pentru stilul lor direct si informal, dar exista cateva reguli nescrise esentiale pentru o integrare reusita in obiceiurile locale. Inainte de a intra in orice piscina termala (inclusiv Blue Lagoon), dusul complet cu sapun si fara costum de baie este obligatoriu - cabinele de dus au adesea diagrame ilustrative pentru turisti. Daca vizitati casele localnicilor, scoateti-va intotdeauna incaltamintea la intrare, un obicei adanc inradacinat in contextul conditiilor meteo extreme. Evitati sa intrebi islandezii "Cu ce te ocupi?" ca prima intrebare de socializare - in cultura lor, identitatea personala nu este definita prioritar de profesie. In schimb, intrebati despre hobby-uri sau locuri favorite din Islanda. La restaurant, nu asteptati sa fiti condus la masa - sistemul self-seating este norma, iar bacsisul este inclus in pret si nu se practica suplimentarea acestuia. Un ultim sfat pretios: niciodata nu comparati Islanda cu alte tari nordice, in special cu Danemarca (fostul colonizator); islandezii sunt mandri de unicitatea lor si apreciaza cand aceasta este recunoscuta.